Barnboksförfattare

Sverige har och har haft väldigt många bra författare av barnböcker. Astrid Lindgren är förstås den mest kända och henne känner de flesta barn och föräldrar till. Hon behöver ingen närmare presentation och därför kommer artikeln att tipsa om andra svenska barnboksförfattare.

Elsa Beskow

Levde i slutet av artonhundratalet och fram till 1950-talet. Hennes mest kända barnböcker är de som handlar om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin men även Puttes äventyr i blåbärsskogen och tomtebobarnen är böcker som många kommer ihåg. Hon illustrerade själv sina böcker och hennes känsla för detaljer gjorde att bilderna i böckerna var som små konstverk. Kanske kan hennes böcker kännas ålderdomliga för dagens barn men sanningen är att generation efter generation av barn har fängslats av dessa vackra, roliga och spännande böcker. Låt barnen lära känna dessa böcker!

Gunilla Bergström

Hennes böcker om Alfons brukar barnen vilja höra om och om igen. Busiga och snälla Alfons är en pojke som barnen kan känna igen sig själva i. I ”godnatt Alfons” till exempel vill Alfons inte alls sova och han ropar ideligen på pappa. Den ena gången vill han kissa och den andra vill han att pappa ska läsa en till saga. Det finns totalt 26 berättelser om Alfons.

Sven Nordqvist

Han har skrivit de populära böckerna om Pettson och Findus men också Minus och den stora världen och Aagot Öman. Illustrationerna har han gjort själv och han har även illustrerat böckerna om Mamma Mu. Att Pettson och Findus har blivit så populära både i Sverige och utomlands beror på de detaljrika snygga illustrationerna men också på innehållet i böckerna som är humoristiskt och en lek med ord. Böckerna är översatta till 35 språk.

Emma och Lisen Adbåge

De är tvillingsystrarna som har skrivit och illustrerat ett stort antal barnböcker. År 2016 fick de svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris för sin bok Halsen rapar, hjärtat slår. Deras böcker beskrivs som geniala i sin enkelhet. De har en djärv och ny stil.