Religion påskfirandet

Under ett par lektioner ägnas So:n åt påskfirande för att också bättre förstå den påskvandring som Domkyrkan bjudit in till. Ett fantastiskt tillfälle att i kyrklig miljö få smaka, känna och vara del av det skådespel om Jesu lidande och sista dagar som vi ofta återberättar. Historia är ofta mycket abstrakt och svårtillgängligt men kan göras levande och påtagligt och med hjälp av ett klipp från Tv4 blev historia då nutid idag.

Den färdighet jag tränar mot är: ”Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med underbyggda hänvisningar till det förflutna.”  Lgr 11 Kunskapskrav i Re åk 6

Vi har läst en sammanfattning av den judiska påsken som fanns på lektion.se och varje elev har fått ett tunt häfte. Tillsammans har vi härlett t.ex pescha och sed och ”gissat ordet” som en strategi för att förstå och lättare kunna ta sig an text. Genom att se ett klipp från Tv4:s Nyhetsmorgon ville jag belysa hur traditioner lever vidare och ge dem verktyg att tänka runt hur vi firar vissa högtider och varför. Dessutom diskuterar vi hur det kan komma sig att människor vallfärdar och vad en amerikansk jude har i Jerusalem att göra?

På gravstenar finns det årtal, en stjärna samt ett kors, hur hänger det ihop med Jesu? Varför äter vi lamm till påsk? Vad tänker du om att judarna inte äter jäst bröd under påsken? Vad finns det för något i historien som  grundat denna tradition? Vad äts runt påsk och vad står det för? Symbolik?

Dra paralleller till andra epoker, länder och folk? Vad gjordes av blod och kött från oxen i Falu trakten på 1600-talet? Ser du några likheter med judarnas lamm? Hänger ” Bä bä vita lamm ihop med påsken?

Mellan påsk och Kr Himmelsfärdsdag är 40 dagar vilka kopplingar till texten vi läste kan du göra utifrån detta? Hur firas påsk i Finland? Grekland? Likheter mellan olika delar av världen.

 

 

En reaktion på ”Religion påskfirandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *